Data si Ora...
Servicii Asigurari
Autentificare
Statistici Asigurari...
Despre Sistemul Emergency Call - eCall
Masinile trebuie echipate cu sistemul eCall pana in 2015
Conform unei decizii luata in aceasta luna la nivelul Uniunii Europene, pana in 2015, toate masinile din statele membre vor fi dotate cu sistemul eCall, un dispozitiv de alertare a numarului de urgenta 112, in caz de accidente grave. În caz de accident grav, acest sistem formează automat numărul european unic de urgență 112 și comunică serviciilor de urgență locul în care se află vehiculul.
Astfel, transmisia se va face prin operatorii de telefonie mobila care trebuie sa asigure prioritatea acestor apeluri si sa nu le taxeze. De asemenea, conform unei recomandari a Comisiei, adoptata lin septembrie 2010, statele membre trebuie sa se asigure ca operatorii retelelor de telefonie mobila detin infrastructura suficient de dezvoltata, incat apelurile de tip eCall sa ajunga in mod eficient la servicile de urgenta.
Potrivit estimărilor, această tehnologie grăbește sosirea echipelor de salvare cu aproximativ 40% din timp în zonele urbane și cu 50% în zonele rurale. Utilizat la scară largă, serviciul eCall va contribui în fiecare an la salvarea a sute de vieți omenești în Europa și la reducerea gravității rănilor și traumatismelor în zeci de mii de cazuri.
Obiectivul Comisiei este ca, până în 2015, serviciul eCall să fie instalat și pe deplin funcțional în toată Uniunea Europeană (dar și în Croația, Islanda, Norvegia și Elveția).
Sistemul eCall se declanșează automat de îndată ce senzorii din interiorul vehiculului detectează un accident grav. Odată declanșat, sistemul formează numărul european de urgență 112, stabilește o legătură telefonică cu centrul corespunzător de preluare a apelurilor de urgență și transmite serviciilor de salvare detalii despre accident, inclusiv ora la care acesta a avut loc, poziția exactă a vehiculului accidentat și direcția deplasării (informație esențială în cazul în care accidentul s-a produs pe autostradă sau într-un tunel).
Un apel de tip eCall poate fi declanșat și manual, prin simpla apăsare a unui buton din interiorul mașinii, de exemplu de către un martor la un accident grav.
Se estimează că instalarea sistemului eCall în fiecare automobil nou costă mai puțin de 100 de euro.
Pentru a nu suscita preocupări legate de protecția vieții private, trebuie menţionat că sistemul eCall nu permite urmărirea vehiculelor, deoarece rămâne inactiv și nu transmite semnale până în momentul în care este activat de producerea un accident.
În prezent, dintre toate automobilele din UE, numai 0,7% sunt echipate cu sisteme automate de apel de urgență , astfel comisia a decis să ia măsuri legislative în vederea implementării sistemului eCall, deoarece introducerea sa pe bază de voluntariat s-a dovedit a fi insuficientă. Inițial, Comisia a lansat un apel pentru adoptarea benevolă a sistemului eCall în întreaga Europă până în 2009 (IP/09/1245), însă acest lucru s-a realizat într-un ritm foarte lent.
Sursa: www.1asig.ro
{jcomments on}
Ultima actualizare (Marţi, 20 Decembrie 2011 21:40)